Varianter


Hvad skal anvendes for at kunne finde de enkelte varianter 


”Fejl” Er det en variant, tryktilfældighed eller en undertype
 

Danmarks første frimærkes bundtryk

 


    Bundtryk
De enkelte "bølgetoppes forskellige løberetning
Se den røde pil - løberetningen

Det er ikke en fejl, men de forskellige trykoplag, disse anvendes til at typebestemme de enkelte mærker fra hinanden
Hvad er en varianten? "Kranholds”
 
 
Hvad er en Pemberton variant

 


 



En frimærkefejl er en hvilken som helst af flere typer fejl, som kan opstå i frimærkeproduktionsprocessen. Hvilket resulterer i, at det færdige produkt ikke fremstår efter hensigten. Det omfatter alt fra store designfejl og manglende dele af designet til brug af forkerte farver, betegnelser og malplacerede eller omvendte designelementer.
Filatelister forholder sig udtrykket 'fejl' for åbenlyse produktionsfejl. Trykplade revner, slitage og andre fejl såsom reparationer eller genindtastninger anses ikke for at være fejl.


Fejl:
Er mærker der har alvorlige visuelle fejl, og findes samme sted i produktionen – f.eks. mærke nr. 7 i arket eller ved f.eks. et overtryk hvor et eller flere ark vendt om.


For de 2-farvede mærker er dette en af undtagelserne på produktionsfejl - som alene her betagnes ved RET eller OMVENDT ramme.


N.r 14 i A-arket på cylinder 1 en del af oplag 541


A mangler


Hårtop, nr. 24 i arket

Brud på halen, nr. 74 i arket

Plet o. venstre øje, nr. 8 i arket

 
Brud på vingen

Lille T i Post

T og F hænger sammen

M og A hænger sammen
Hvornår er det ikke en fejl?

2-farvet 8 øre rød/grå Hvid streg fra POSTFRIM til cirklen i midten og brud på ovalen i højre side. Nummer 13 i B-arket i 30. tryk
Tryk tilfældighed: Er mindre variationer større eller mindre alvorlige defekter, forårsaget af en engangsfejl i frimærkeproduktionen, som gør frimærket ubrugeligt. Og skulle have været kasseret, men er kommet i handlen. Disse vil ofte have en større værdi.
Er variationen således, at det er mindre forskelle, men som anvendes til at afgøre hvor mærket har været i arket. Som sådan er det en fejl – men ikke meget synlig fejl – og dermed en variant.
 
Designfejl:
En frimærkedesignfejl opstår, når der er begået en fejl i designfasen. Dette kan spænde fra en mindre fejl, såsom et manglende bogstav i et emnes navn, til mere alvorlige fejl, såsom et forkert billede af et emne, forældede kort, fejlstavet tekst eller en inskription, der er faktuelt forkert.
 

Her har tegneren tydeligvis ikke helt styr på hvordan trafiklysene er i virkeligheden - normalt er det røde lys placeret øverst, også i Italien.
 
Inverteringsfejl:
Opstår, når et eller flere elementer i et frimærkes design er trykt på hovedet. De opstår, når et frimærkeark, der kræver et flerfarvet aftryk, indsættes i en trykmaskine den forkerte vej.
Farvefejl:
Opstår, når et mærke er blevet trykt i den forkerte farve eller hvor en eller flere af de tilsigtede farver mangler.

 
Vandmærkefejl:
En fejl som er opstået i fremstillingen af papiret. Hvor der kommet f.eks. et brud eller anden skal på den del der giver vandmærket. Denne type fejl kan være denne samme i en større produktion hvor samme papirleverance er anvendt.
 

Omvendt vandmærke:
Disse produceres, når et ark vandmærket papir føres ind i trykpressen på hovedet og er generelt af stor interesse.
 
Papirfejl:
Opstår, når et mærke er trykt på den forkerte papirtype. For eksempel kan det anvendte papir have et andet vandmærke, farve eller tykkelse, end det oprindeligt var tiltænkt. Ikke papirfejl er når det er et oplag som er trykt på anden papirtype. F.eks. Pakke-Porto mærkerne. Her der er tale om tryk hvor der bevist er valgt en anden papir kvalitet.
 

Perforeringsfejl:
Her skelnes mellem

• Uperforeret
• Manglende vandret perforering
• Manglende lodret perforering
• Blindperforering
• Forskydningsfejl

Hjemmeside med nem adgang til varianter

 
 


Eksempel på kataloger
som netop behandler
emnet varianter

Ofte kan disse fås brugt
til ganske lav pris