Breve med en historie

 

Forskellen på et løst frimærke med et læseligt stempel og et brev, hvorpå det sidder et eller flere frimærker er meget stor, især når det gælder om at give informationer,

 

Frimærker uden brev fortæller, hvor og hvornår det er stemplet. Brevet derimod fortæller bl.a. hvem der er modtager og oftest også hvem der er afsender. Det fortæller også hvor det er stemplet og om det er sendt med f.eks. jernbane eller skib.
På brevet vil der ofte kunne ses om det er den rigtige porto, f.eks. strafporto eller om posten skulle have penge for at bringe brevet ud til modtageren. Desuden kan brevet være stempler med bl.a. transitstempler og overnatningsstempler og andre interessante ting.

Herunder er vist og beskrevet eksempler på spændende breve.
 

 



 

Lokalbrev afstemplet med blåt Vinderup stationsstempel.
Et udsædvanligt brev, hvor der ikke er anvendt det normale poststempel, men i stedet Vinderup Stationsstempel.
Kunne måske forklares, hvis brevet var til en adresse i Vinderup, men adressen er i Sevel ca. 6 km væk.

Ladegaard pr. Sevel, lå ved den østre ende af Ladegaard Sø, hvor der endnu kan ses spor af teglsten, ikke langt fra Stubbe Kloster, hvortil der blev leveret naturalier til den daglige føde.

Brev fundet igen
En større kuvert sendt fra Dødding-Limhe pastorat til kredslægen i Skive Porshøjvej 42, 7800 Skive.
Brev stamplet Spøttrup 14. marts 1977 og igen i Skive den 15. marts. Men brevet har haft andre planer - få på forunderlig vis ender brevet i i posthusets elevatorskakt, hvor det bliver fundet 22. marts 1977. Hvilket postkontoret skriver i venstre hjørne af brevet.

Hvad det har været der blev sendt til kredslægen vides ikke.
Men heldigt at brevet blev fundet "så tidligt", der kunne nemt være gået måneder inden nogen kiggede i bunden af elevatorskakten.

 


 
Brev med usikker adresse
Hvad gør man ikke for at få brevet frem. Brevet her er adresseret første gang til Age Madsen og frue, Brøndumsvej 43 el. 34, 7800 Skive.
For de der er kendt med gaderne i Skiver, findes ikke en vej der hedder Brøndumsvej - men Brøndumsgade.
Hvilket betyder at brevet kommer en omgang mere rundt med postbuddet, for efterfølgende at blive returneret til Egå
Afsender retter adressen og et nyt frimærke - hvorfor der er to gange Lille Rigsvåben 6,50 på brevet. Nu er brevet med korrekt gadenavn, men husnummeret er forsat usikkert.
Det rigtig husnummer er 43.

Denne rejse som brevet har haft, ses af de mange stempler der er kommet på brevet - den samlede tid for at komme frem til modtageren, blev 9 dage.
Brev til omadresseret adresse
Dette overstemplede brev er sendt 27. februar 1988 fra Breum til Frederiksgade 26A, 7800 Skive. Modtager var dog flyttet til Farsundsvej 9B, Århus N. Hvorfor der 2. marts kommer en gul label på med den nye adresse. Så langt så godt.
Dagen efter kan postbuddet der går turen på Farsundsvej ikke finde modtageren, hvorfor brevet sendes tilbage til Skive og ankommer her 4. marts, med spørgsmålet om omdresseringsadressen er rigtig.
Retur fra Skive igen med svaret "omadresseringen er rigtig".
Sidste dato på brevet er 7. marts 1988.

Denne rejse som brevet har haft, ses af de mange stempler der er kommet på brevet - den samlede tid for at komme frem til modtageren, blev 8 dage.
Brev hvor postbuddet ikke glemmer
Dette brev fra Belgien sendt til Mette Gade Sorensen 22. oktober 1974 til Julianehåb, Grønland. Hvor det ankommer 4. november.
Postmedarbejder ved nu, at modtageren er flyttet til nabobyen Narssaq, hvortil brevet ankommer og videre sendes til 7. november til Græsvangen 201, 8381 Mundelstrup - her bor Mette Gade Sorensen ikke, men et andet sted i byen, nemlig Tornballevej 115.

Dette er sådan set ikke unormalt at breve eftersendes.

Det specielle her er, at Mette flyttede fra Julianehåb i 1971 til Narssaq,  altså 2 år før og hun flyttede til Mundelstrup i 1973.

Ret imponerende at postmedarbejderen i Julianehåb og i Narssaq kunne huske tilbage - hvorved postservicen kunne holdes i hævd.
Et 4 skillingsbrev
Dette 4 skillingsbrev er stemplet den 25. september 1988 og adresseret til Århus Rådhus, Kunstforeningen, Rådhuset, 8000 Århus C.
  • For det første var postnumre ikke indført da 4 skillingsmærkerne blev anvendt.
  • For det andet, så er det ikke et ægte 4 skillingsmærke, for det er et klip fra HAFNIA arkene.
  • Men, for det tredje så er frankeringen blevet accepteret - så postvæsnets gode service er der ikke blevet tjent noget på.
     
Brev videre sendt til ny adresse
Dette gule brev har været gennem stempling et par gange.
Første gang den 24. juli 1998
Ankommet til Jebjerg - men skulle havet været til Roslev.
Fer kommer et håndstempel på den 25. juli
Med kuglepen ændret postnummer og by - til 7870 Roslev
Frimærket får lige et stempel mere med den 26. juli.
 
Rekommanderet brev
Sat i strafporto da det "formåedes at brevet indeholde penge".
Brevet er stemplet Rødekro 22. februar 1982.
Ved ankomst til Århus er brevet blevet ændret med Rekommanderet mærkat og påsat 7 styk 1 kroners mærker - overstemplet med "Porto at betale".
Postvæsnets formodning om at der var penge i brevet var korrekt, for der var til betaling af bestilte vare i dansk mønt.
Rekommanderet brev
Brev med en sjælden etiket
Stemplet Roslev pr. Jebjerg

Rekommanderet brev
B
rev med en sjælden etiket
Stemplet Skive

 
Værdibrev
Brev med en sjælden etiket
Stemplet Roslev pr. Jebjerg

Portokoder "frimærker"
Der nu kommet en ny mulighed for at fremstille egne "frimærker" portokoder, hvor det er en selv som bestemmer hvilket motiv der skal på.

Kunne blive et nyt samle område
Da breve der har denne form for porto på, vil være ganske begrænset, alene ud fra at de enkelte oplag vil være trykt i meget lavt antal.